Kicsi a bors, de erős...

Egy autista tünetes baba fejlesztési naplója

Meg tudom én ezt csinálni???

coffee-1587078_640.jpg

Ma volt egy fantasztikus csikizős játékunk. A fejlesztő könyvben volt egy példa. Egy baba (kb. 20 hónapos?), aki egész nap csak feküdt a kanapén és nézett ki. Az apuka kísérletezett addig, amíg a babával lépésről lépésre kimozdította ebből. Mint kiderült a kisfia szerette, ha repülőset játszanak, a kanapéra "dobálást", ugrálgatást stb. Ezekre mindre jól reagált, a plüssel a csikizést is szerette, és ebből később jött a szerepjáték. Bámulatos. Nálunk ekkora kihívás azért nincs.

A fejlesztőkönyvben viszont elértem ahhoz a fejezethez, amelyikben az ilyen élményeket kell megtalálnunk és bővíteni. Szenzoros szociális játék lenne talán magyarra fordítva (nem vagyok autista szakember). Szenzoros, mert pl. csikizni kell vagy látványosat kell csinálni. Szociális, mert nincs játék pl. autó vagy labda, amivel csináljuk. Igazán nem lehet problémám a könyv íróival, mert  rengeteg példát írnak és azt is leírják, hogy hogyan próbáljuk bevezetni ezeket a játékokat, ha még nem reagál ilyenre a babánk vagy újat szeretnénk bevezetni. Az a cél, hogy legyen 10, 20 ilyen szenzoros szociális játékunk, de lehet, hogy még több is.

Jelenleg van a csikizős játékunk az épp nagyon megy. Ezen kívül pedig van a hangutánzós játékunk és most ebben a pillanatban kb. ki is fújt a tudásom. Ezek azok, amelyekben figyel is és várja a folytatást. Talán még a csip-csip csóka is ez, annak ellenére, hogy azt azért vezettem be, hogy szokja, hogy főként a hajához nyúlok (elvégre vágni is kell azt a hajat időnként!).

Ma egyébként sikerült nekem is végre a macis csikiztetés. Hatalmas buli lett belőle.Többször próbálkoztam már vele, de nem jöttem rá, hogy kell csinálni. Először is a mi babánknál a megfelelő hangulatot kell elérni és először csikizéssel kezdeni, majd bevetni a macit. Úgy működött, hogy a maci tőle kb. 1 méterre a magasban szépen jött lefelé (persze hangeffekt is kb. meteorbecsapódás előzménye), és utána lecsapott a maci és a plüssel csikiztem, ujjaimat sem kellett használni. Mindig tanul az ember.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autisztikusbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr2313312251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kicsi a bors, de erős...

A blogban szeretném nyomon követni babánk fejlesztéseit, azokat a dolgokat, amelyeket vele csinálunk itthon.

süti beállítások módosítása