Kicsi a bors, de erős...

Egy autista tünetes baba fejlesztési naplója

Itatási mizéria...

poharak.PNG

Már az újszülött osztályon kezdődött. Nem akart pohárkából inni. A legtöbb kismama meg tudta itatni az újszülöttjét pohárkából. Az én babám nem volt hajlandó, de más dolgokat is furán csinált már akkor.

Egész pohárgyűjteményünk van már itthon. Kipróbáltunk pici poharat, kis méretűt, babapoharat, szopókás poharat, szelepes cumis poharat, átmeneti cumit a cumi és a pohár között. Keményebb, puhább szopókákat. Olyat, amelyik engedi a folyadékot jobban és olyat, amelyiket szívni kell. Semmi.

A fura az, hogy ha mi iszunk előtte pohárból, bögréből. Látszik, hogy nagyon kívánja. Odafigyel, közelít. Nagyokat nyel. Nézi, hogy mit csinálunk. Engedjük, hátha sikerül, de nem. Kb. 15 centire mindig eltolja, pedig ő az aki közelít. Valami van ott azon a 15 centin, amit mi nem tudunk.

Ma láttam egy fura poharat egy angol oldalon. A pohár egyik oldala félig hiányzott (jó, oké, eleve így volt készítve). Terápiás pohár volt, hogy a páciens fel tudja tartani a poharat vízszintesen anélkül, hogy meg kelljen emelni a fejét. Ez is jó, mert az én babám nem akarja felemelni a fejét iváshoz, egyszerűen nem tud úgy inni cumiból sem. Majdnem 17 hónaposan az egyetlen mód, ahogy inni tud az fekve, cumiból. Több dolog történik egyszerre. Pl. úgy néz ki, hogy ilyenkor befeszíti a vállát és nem bicepszből emeli laza vállal a cumit, hanem szinte laza karral a vállát befeszíti. Nem sokára sorra kerülünk a gyógypedagógusnál.

A másik, hogy mit csináljon a folyadékkal.

A harmadik pedig lehet, hogy ez a bűvös 15 centi. Mostanában becsukja a szemét, ha az arcom ilyen távolságra van tőle. Korábban nem csinálta, most igen. A kedvenc esti puszilós játéknál is és látszik, hogy zavarja ez a távolság, ugyanakkor szeretné a játékot is csinálni, de csak zavarja. Kezdi emiatt elveszíteni az érdeklődését is az esti játékban. Ez a varázs 15 centis távolság. Ezzel kell kezdeni valamit. Így remélem, hogy ez a fél oldalú pohár segít kicsit közelebb kerülni a pohárból iváshoz. Kipróbáljuk. Már csak az van hátra, hogy hogyan készítsek ilyen poharat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autisztikusbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr6113345291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kicsi a bors, de erős...

A blogban szeretném nyomon követni babánk fejlesztéseit, azokat a dolgokat, amelyeket vele csinálunk itthon.

süti beállítások módosítása