Kicsi a bors, de erős...

Egy autista tünetes baba fejlesztési naplója

Hogyan haladunk a könyvvel?

ball-2039726_640.jpg

Csinálgatjuk a szenzoros játékokat (azaz a játék tárgy nélküli játékot pl., csikizés, birkózásszerű valamit stb.). Itt egy igazán nehéz részhez érkeztünk. A könyvben a szerzők tényleg sok példát adnak, de ezek az angol mondóka, énekek. Mivel szókincset is  kellene fejlesztenünk, így maradnunk kell a magyarnál. Probléma, hogy elővettem a magyar gyermekdalok könyvet és nagyjából elkeseredtem. A dalok szövege túl régies, időnként agresszív. A leírt foglalkozások túl egyszerűek. Az angol babáknak szóló dalok egyszer, modern szöveg és téma. Sok kézzel eljátszható részlettel. Meg lehet nézni a youtube-on pl. az itsy bitsy spidert.

Pár nap kínlódás után végül lefordítottam és átírtam a pókos dalt, hogy nagyjából passzoljon a dallamhoz és a kézmozdulatokhoz.

Sikerült az elmúlt pár nap kihívásaiban megfigyelni, hogy a gyerekünk milyen szenzoros játékra reagál jól. Ebben a fejezetben az egyik cél az lenne, hogy megtalálni azokat a játékokat, amivel mosolyt lehet csalni az arcára. A másik cél, hogy ha megvan ez, akkor ismétléssel rájön a rendszerre (igen, valamilyen játék rutint kell hozzá csinálni, hogy kiismerje és várja a következő lépést). Tehát, vissza arra, hogy a mi babánk jobban szereti a dögönyözős játékokat és a csiklandós típusúakat (pl. kerekecske dombocskát.).

1. kell találni olyan játékot, amit élvez (nem játéktárggyal, hanem kukucs, fogócska, kerekecske dombocska, csiki-csiki, ez elment vadászni stb.)

2. mindegyikhez kell valamilyen megtanulható szabály (ezért is jobbak a mondókás vagy dalolós verziók). Én pl. a megy a gőzöshöz megfogom a kezét (és fontos ugye még mindig, hogy szemben legyünk vele). Mozgatom a kezét és megyünk. Éneklem a megy a gőzös és mindegyik sor végén az egyik kezét felemelem és lehúzóm, hogy csu-csúúúú! Ezt szereti, már kiismerte. )

3. Ha már megismeri ezt a játékot és gyakoroltuk, akkor jön a következő kis lépés. 5-10 másodpercenként meg kell állni és várni, hogy folytatja-e? Lehet, hogy ránk pillant (ha közel van a fejünk, ezért fontos, hogy szemmagasságban legyünk közben). Lehet, hogy csinál egy olyan kis apró mozdulatot, ami arra utalhat, hogy folytassuk. Az elején lehet, hogy nagyon résen kell lenni.

Kb. ennyi  úgy nagyon rövid vonalakban.

Mostanra elértük, hogy néhány ilyen játékkal már elvagyunk akár 3-4 percig. Valamelyiket még most tanulgatjuk. Valamelyiket még csak most ismertetjük és így még azokat nem élvezi, de már tudjuk, hogy milyen jellegű játék működik a mi gyerekünknek.

Elég nehéz saját magunktól összeállítani azt a listát, amit a könyvben már készen áll az angol olvasóknak, de azért haladgatunk előre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autisztikusbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr1513380775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kicsi a bors, de erős...

A blogban szeretném nyomon követni babánk fejlesztéseit, azokat a dolgokat, amelyeket vele csinálunk itthon.

süti beállítások módosítása