Kicsi a bors, de erős...

Egy autista tünetes baba fejlesztési naplója

A legnagyobb kihívások

Nem néz, nem néz, nem néz. Szólítom nem néz. Egy idő után már frusztráló. Bénának érzi magát ettől az ember. Komolyan. Kissé sértődöttnek is időnként, ha persze nem alszok eleget. Kiteszem a lelkem, erre semmi. Persze veszem a lapot, hogy pont azért dolgozunk ezen, mert ezt kell fejleszteni. Magától nem fog jönni.

Több helyen olvastam, hogy nekünk kell a legérdekesebb dolognak látszanunk a szobában. Igazuk van, de tényleg komoly kihívás ezt elérni. Pár héttel ezelőtt megtettük az első komoly áttörést, amikor a gyógypedagógus mondta, hogy üljünk le vele szemben és utánozzuk. Ez tényleg bámulatos. Bennünk is van ilyen. Ha mondjuk a vonaton mellettünk valaki tabletezik, akkor tuti, hogy előbb utóbb odanézünk. A kíváncsiság annyira természetes. Náluk is működik. Egyszerűen odanéz, hogy mit csinálok a vonat kocsijával, vagy az autóval. És ezt a pillanatot kell elkapni, hogy valami újat mutassunk nekik, hogy még tovább figyeljenek, hogy interaktívabbak legyünk egymással, hogy fejleszthetők legyünk. Ezt idáig megtanultam. De persze egész napra ez elég nagy kihívás.

Na, ez a kemény dió. Ma jó napunk volt egyébként. Rengeteget figyelt, határozottan jobban kellettünk neki, mint a pörgetés, de húha, le a kalappal azok előtt, akik már régóta csinálják ezt.

Az elmúlt pár hétben megtanultam sokkal egyszerűbben beszélni vele. Megfordítani, ha háttal vagy oldalt van. Már lassan elmehetnék profi bohócnak gyerekzsúrokra, annyira animáltan beszélek. Kezdem jobban feltalálni magam. Igen, a nevére figyelni az még nagyon nem megy, sőt rosszabbodott. Ugyanakkor paradoxon módon jobban igényli, hogy interaktívak legyünk egymással, ami tök jó, mert nem csak sokkal többet nevetünk, de nagyon beindult a fejleszthetősége, nyitottabb lett.

Az alábbi videó bemutatja, hogy milyen az utánzás:

 Csak egy megjegyzés. Több terápia létezik. Ez csak az egyikből egy csipetnyi.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autisztikusbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr8213251215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kicsi a bors, de erős...

A blogban szeretném nyomon követni babánk fejlesztéseit, azokat a dolgokat, amelyeket vele csinálunk itthon.

süti beállítások módosítása